Sivut

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Herätys palautumistreenin tärkeydestä

Kaikki alkoi siitä, että teini-iästä asti kanssani elänyt migreenini päätti nostaa päätään. Aikaisemmin kohtauksia on ollut n. kerran vuodessa ja triggerinä on ollut auringonvalo+alhainen verensokeri. Tai ainakin olen itse yhdistänyt nämä asiat. Nyt kuitenkinviimeisen kuukauden aikana olen saanut kaksi kohtausta ja toisin kuin aikaisemmin, ne ovat olleet aurallisia. Kummallakin kerralla kohtaus on tullut ihan puskista, salitreenin jälkeen. Ja vielä nimenomaan yläkropan treenin jälkeen. Voihan p*rse.

 Kuva lainattu.

Migreeni on kohtauksellinen päänsärkyä aiheuttava sairaus, jota esiintyy 1/10 ja useammin naisilla kuin miehillä. Migreeni johtuu perinnöllisestä aivotumakkeiden toimintahäiriöstä. Migreeniä on monenasteista ja osa pärjää jopa ilman lääkkeitä, osa käsikaupan lääkkeillä ja osa tarvitsee reseptilääkkeitä. Itsehoitona kohtauksen tullessa itselläni toimii pimeä, hiljainen ympäristö, hakeutuminen vaakatasoon (lue sänkyyn peiton alle valot pois ja etenkin verhot kiinni) ja reipas annos Buranaa. Itselläni kohtaus kestää yleensä päivän loppuun vaikka pääkipu hellittäisikin niin olo on niin heikko ettei voi kuvitellakaan tekevänsä mitään..

Kuva lainattu.

Viimeisin kohtaus tuli viime viikolla ja päätin, että asialle kannattaa ehkä tehdä jotain ennen kuin se eskaloituu. Varasin ajan hierojalle. (Lääkäriaikakin on nyt harkinnassa jos eivät hellitä, mutta tiedättehän, sinne on niin vaikeaa mennä ;))

Pyysin hierojaa keskittymään erityisesti hartioihin ja yläselkään ja sieltähän niitä kireyksiä sitten hyvin löytyikin. Selän liikkuvuudesta sain kehuja, mutta etenkin lapojen väliset lihakset ja epäkäslihas olivat aivan jumissa. Kuulemma epäkäslihaksen lateraalisen kiinnityskohdan kireys on hyvin yleistä, mutta minä olin onnistunut saamaan koko lihaksen kireäksi. Heh heh.

Hierojalta sain ohjeeksi harrastaa enemmän palauttavaa liikuntaa, vaikka se maksimipainojen heiluttelu onkin hauskempaa. Hyvää palauttavaa liikuntaa on mm. reipas kävely, hölkkä, soutu ym. Pitää kai nyt sitten laittaa kalenteriin salikäyntien lisäksi myös palauttavaa liikuntaa, jotta sitä tulisi sitten oikeasti tehtyä. Kävelemässä tulee tosin jo käytyä päivästä riippuen helposti 0,5 - 1,5 tuntia, karvaturrit huolehtivat siitä :)

Joskus tosin niitäkään ei huvittaisi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti